Pizza neapolitańska jest od 2010 roku wyrobem tradycyjnym, z certyfikatem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (ang. TSG, czyli traditional speciality guaranteed). Można ją wyrabiać tylko wg ściśle określonej receptury i z zastosowaniem odpowiednich produktów. Zgodnie z tymi standardami na pizzy neapolitańskiej używa się wymiennie mozzarelli di bufala Campana, z mleka bawolic, lub mozzarelli fior di latte, z mleka krowiego.
Najznakomitszą i najsmaczniejszą wersją pizzy Margherity jest Margherita DOP. Jest to pizza premium, z dodatkiem mozzarelli di bufala Campana DOP oraz pochodzącymi z regionu Kampanii pomidorami San Marzano DOP. Na pozostałych pizzach neapolitańskich stosuje się często tańszą mozzarellę fior di latte. Jest ona mniej wilgotna, ale też mniej aromatyczna i pozbawiona bogactwa smaków, którymi charakteryzuje się mozzarella di bufala.
W N’Pizzy używamy wyłącznie mozzarelli di bufala. Jest ona bardziej wilgotna, i sporo droższa niż fior di latte z mleka krowiego, ale nieporównywalnie smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Mozzarella di bufala podczas pieczenia wydziela dużą ilość serwatki, dlatego każda nasza pizza jest mokra. Jednak dzięki obecności mozzarelli di bufala Campana DOP ma bogatszy smak i aromat, którego nie sposób uzyskać stosując mozzarellę fior di latte.