Ser Parmigiano Reggiano DOP, którego używamy na naszej pizzy pochodzi z rodzinnej firmy Agricola Giansanti di Muzio z Parmy. Produkuje ona niewielkie ilości sera i dostarcza go do wybranych restauracji i sklepów. Produkcja odbywa się całkowicie ręcznie.

Przedsiębiorstwo rolne Giansanti di Muzio zajmuje się uprawą ziemi od czterech pokoleń. Obecnie do firmy należy ponad 2000 hektarów łąk, pastwisk oraz lasów położonych wokół Rzymu, Viterbo, Parmy oraz Ardei. To właśnie miłość do ziemi leży u podstaw wartości i filozofii, w jaką wpisuje się gospodarstwo Giansanti di Muzio. Bo jak mówią jego właściciele – z ziemi bierze początek wszystko. Trawa, którą żywią się owce, dające mleko wykorzystywane do produkcji sera pecorino, siano dla krów, z których mleka powstaje parmezan oraz zboża, używane do produkcji makaronów. Agricola Giansanti di Muzio wyróżnia się na tle innych producentów serów posiadaniem własnego, zamkniętego cyklu produkcyjnego. Oznacza to, że w tym samym miejscu nie tylko wytwarza się parmezan, tradycyjnymi i rzemieślniczymi sposobami. Tu również wypasa się ponad 400 krów rasy fryzyjeskiej i bruna alpina.

  • Parmezan nie zawiera laktozy.
  • Do wyprodukowania jednego kręgu parmezanu potrzeba ponad 550 litrów krowiego mleka. Musi ono pochodzić wyłącznie z terenów Parmy, Modeny oraz Reggio Emilia, a także częściowo z Mantui oraz Bolonii.
  • W N’Pizzy korzystamy z Parmigiano Reggiano DOP dojrzewającego 24, 36 i 40 miesięcy.
  • 24-miesięczny Parmigiano Reggiano DOP z Giansanti di Muzio jest laureatem Serowego Oskara z 2014 roku. Ser zdobył złoty medal w prestiżowym konkursie World Cheese Awards, największej imprezie tego typu na świecie.

 36-miesięczny Parmigiano Reggiano DOP z Giansanti di Muzio zdobył złoty medal w konkursie Alma Caseus 2016, oceniającym najlepsze sery pochodzące z Włoch.