Pomidory San Marzano są uważane za jedną z najlepszych odmian pomidorów na świecie. Uprawiane są w Kampanii, u stóp Wezuwiusza, w połowie drogi między Neapolem i Salerno, w rejonie Agro Nocerino-Sarnese. Nazwa pomidorów pochodzi od nazwy miasta San Marzano sul Sarno, gdzie po raz pierwszy rozpoczęto ich uprawę.

Pomidory San Marzano
Pomidory San Marzano

Cechy charakterystyczne pomidorów San Marzano:

  • Rzadko spotykany wydłużony kształt, skórka o intensywnie czerwonym kolorze, mała ilość pestek oraz jędrny i zbity miąższ.
  • Idealna baza sosu pomidorowego. Obróbka termiczna dodatkowo wyostrza i wydobywa ich smak.
  • Niezwykle trwały aromat, który utrzymuje się przez bardzo długi czas, nawet po przetworzeniu.
  • Same w sobie są tak doskonałe, że do sosu do pizzy neapolitańskiej dodaje się jedynie odrobiny soli.
  • Uprawa odbywa się na żyznych, wulkanicznych terenach u stóp Wezuwiusza, w ciepłym i łagodnym klimacie nadmorskim.
Pomidory San Marzano
 

Pomidory San Marzano to odmiana wskazana przez Stowarzyszenie Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy AVPN do przyrządzania prawdziwej neapolitańskiej pizzy.

Czysta odmiana pomidorów San Marzano, ze względu na swoją rzadkość, wybitne walory smakowe, a także trudną i kosztowną pielęgnację, jest produktem premium. Jedynie pomidory pochodzące z ekologicznych plantacji u stóp Wezuwiusza w Kampanii posiadają włoską klasyfikację Pomodoro S. Marzano dell’Agro Sarnese-Nocerino i certyfikat Chronionego Miejsca Pochodzenia DOP/ PDO.

N'Pizza certyfikat DOPPomidory San Marzano