Warzywa i owoce kupujemy w każdy czwartek od zaprzyjaźnionych sprzedawców na targu Verona Mercato w Weronie. Produkty są tu przywożone z wielu włoskich regionów, a ich ich pochodzenie jest transparentne – zawsze wiemy od kogo pochodzi dane warzywo lub owoc.
Sam targ jest miejscem specyficznym i wyjątkowym. To olbrzymia hala, na której handel zaczyna się już około godziny 4 rano. Większość osób przemieszcza się tutaj na rowerach. Wśród klientów targu w Weronie znajdują się zarówno hipermarkety, jak i mali lokalni sprzedawcy i restauracje.
Na targu znaleźć można prawie wszystko, począwszy od wielu odmian włoskich pomidorów po cenną białą truflę. Do naszych ukochanych produktów, bez których nie wyobrażamy już sobie włoskiego gotowania, należą pomidorki Datterini, czerwona cebulka z Tropei, soczyste sycylijskie czerwone pomarańcze Tarocco, kalabryjska bergamotka czy bajecznie pachnące amalfitańskie cytryny.



