Prosecco Il Colle narodziło się w 1978 roku w San Pietro di Feletto w prowincji Treviso, w samym sercu obszaru Conegliano Valdobbiadene, gdzie produkuje się najcenniejsze prosecco. Chociaż istnieje od 40 lat, związki rodziny Ceschin z regionem i ze sztuką uprawy winorośli są znacznie dłuższe i sięgają XVIII wieku. Produkcją wina parali się od lat 20-tych ubiegłego wieku, przekazując kolejnym pokoleniom doświadczenie, wiedzę i szczególne wartości. Jednak dopiero w 1978 roku, potomek rodziny Fabio Ceschin, spełnił rodzinne marzenia. Posiadając bogaty bagaż doświadczeń, po uzyskaniu dyplomu prestiżowej Szkoły Wina w Conegliano, wraz z rodzicami i bratem założył własną winnicę Il Colle. Do dziś stoi na czele interesów, a w prowadzeniu firmy pomagają mu żona i trójka dzieci. Wspólnie kontynuują rodzinne tradycje.

Wyróżnia ich szczerość, szacunek do ziemi i sztuki wytwarzania wina. Ich wizja jest bliska ich sercu – to tradycja, historia i rodzina. Jednocześnie śmiało patrzą w przyszłość w poszukiwaniu nowych perspektyw w zakresie innowacji, środowiska i zrównoważonego, ekologicznego rozwoju. Dziś Prosecco Il Colle jest synonimem jakości i punktem odniesienia dla lokalnych producentów.

Il colle po włosku oznacza wzgórze, pagórek. Tym samym marka wspaniale nawiązuje do ziemi skąd pochodzi prosecco i definiuje swoje pochodzenie.

Mamy ten zaszczyt, że osobiście znamy właścicieli winnicy i pozostajemy ze sobą w stałym kontakcie. Il Colle jest bowiem głównym dostawcą naszych musujących win do N’Pizzy, jak i do siostrzanego Nolio. W jednej z rozmów zapytaliśmy Sarę, córkę Fabio Ceschina, o jej sposób myślenia o prosecco oraz o jej ulubione wino:

Z mojego punktu widzenia wino jest sztuką. Kto zajmuje się winem musi robić to z pasją oraz z miłością ponieważ te dwa elementy później znajdują w nim swoje odzwierciedlenie. Ziemia oraz natura to miejsce gdzie rodzi się wino i tylko jeśli będziemy je dobrze traktować wydadzą dobry plon. Nie przez przypadek teren Conegliano Valdobbiadene jest kandydatem do wpisania na Światową Listę Dziedzictwa UNESCO, ze względu na swoje wyjątkowe walory naturalne, które należy chronić.

Moim ulubionym winem jest Millesimato Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Spumante Brut. Tworzymy je tylko i wyłącznie z winogron pochodzących z naszych upraw. Wino to przechodzi tylko jeden proces fermentacji – moszcz od razu zamienia się w wino musujące. Jest to Metoda il Colle®, zastrzeżona i zarejestrowana. Pozwala uzyskać naturalne i autentyczne wino z bardzo niską zawartością siarczyn. Jego zapach jest intensywny i wyrazisty, aromat nasycony i przypominający smak winogrona zjedzonego od razu z kiści. Zawartość cukru oscyluje między 8-9 gramami, ale jest prawie niewyczuwalne.