Elektryczny piec do pizzy

Przez długie lata pizza neapolitańska musiała być wypiekana w piecu opalanym drewnem, który osiąga temperaturę ok. 485oC (900oF) i w którym czas wypiekania pizzy wynosi 60 do 90 sekund. Jeszcze niedawno zastąpienie go piecem elektrycznym budziło dreszcze u wielu miłośników pizzy.

Jednak z upływem czasu, postępem technologicznym i rosnącym zanieczyszczeniem naszej planety, to podejście uległo zmianie i obecnie coraz więcej pizzaioli wybiera piece gazowe lub elektryczne. Wielu z nich uważa wręcz, że piece elektryczne są przyszłością pizzy neapolitańskiej.

Argumentów za tą zmianą jest wiele. Jednym z ważniejszych jest fakt, że na jakość i smak pizzy wpływ ma znacznie więcej czynników niż tylko sposób wypiekania. Pizza neapolitańska to rzemiosło, na które wpływa głównie praca i umiejętności pizzaiolo, rodzaj użytej mąki, technika jaką wyrobił ciasto oraz składniki, które położył na pizzy.

Poza tym wiele miast europejskich, wprowadza zakaz używania pieców opalanych drewnem, ze względu na produkowane przez nie zanieczyszczenia.

Przy tym wszystkim, piece elektryczne ostatniej generacji osiągają równie wysokie temperatury jak piece opalane drewnem, pozwalające wypiekać pizzę w czasie krótszym niż 1 minuta. Mają również ten sam rodzaj płyty, na której wypiekana jest pizza w piecach na drewno. Jest to biscotto di Sorrento, czyli tradycyjnie podłoże gliniane, dzięki któremu pizza nie przywiera do powierzchni.

Zresztą, obecność pieca opalanego drewnem nie gwarantuje wysokiej jakości serwowanej pizzy. I odwrotnie – pizza neapolitańska z pieca elektrycznego, przyrządzona zgodnie z regułami, niczym nie ustępuje tej wypieczonej w piecu opalanym drewnem.

Neapolis 510oC Moretti Forni

Elektryczny piec do pizzy Neapolis
Elektryczny piec do pizzy Neapolis
Zdjęcie: http://www.morettiforni.com/en/products/ovens/neapolis/

W N’Pizzy posiadamy piec elektryczny Neapolis, marki Moretti Forni. Pojawił się on na rynku w 2018 i dzięki swojej innowacyjności szybko zdobył ogromne uznanie branży. Jest to pierwszy elektryczny piec, który zaprojektowany został celowo do wypiekania autentycznej pizzy neapolitańskiej i dostosowany do jej specyficznych wymagań. Porównując go do pieców opalanych drewnem wymienia się liczne korzyści, m.in. brak sadzy, brak zapasów drewna, brak instalacji kominowej.

Jest on jedynym piecem elektrycznym, który może osiągnąć temperaturę do 510°C. Co więcej, robi to w niezwykle krótkim czasie (1 h 45 min.) i potrafi utrzymać ją na niezmienionym poziomie. Pozwala to na szybkie wypiekanie pizzy, co jest szczególnie istotne w przypadku pizzy neapolitańskiej. Wiernie odtwarza on autentyczny aromat i teksturę pizzy wypiekanej w piecu opalanym drewnem. Zużywa niewiele energii, co minimalizuje jego wpływ na środowisko. A na koniec, trzeba wspomnieć o jego olśniewającym wyglądzie, zaprojektowanym przez studio Italian AP Architetti.

Dlaczego wybraliśmy Neapolis?

Zakaz palenia drewnem i węglem w Krakowie wchodzi w życie we wrześniu 2019. Pizzerie, po spełnieniu wymagań określonych procedurą Wydziału ds. Jakości Powietrza UMK, są z tego zakazu zwolnione. Nic zatem nie stało na przeszkodzie, abyśmy pozostali wierni marce Stefano Ferrara, którego piec opalany drewnem posiadamy w siostrzanej Restauracji Nolio. Mamy czteroletnie doświadczenie w jego obsłudze. Ponadto, wiemy jak prawidłowo dokonać zgłoszenia pieca, które dopuści jego używanie po wejściu w życie nowych przepisów. Piec w Nolio został już dopuszczony do pracy od września 2019.

Mimo to, świadomie i z wielką radością, wybraliśmy elektryczny piec do pizzy Neapolis 510oC. Jest to czyste, zielone, elektryczne rozwiązanie, które może rozpocząć rewolucję w branży. Chcemy być jej częścią 🙂