Panuozzo to włoski przysmak pochodzący z leżącej na wybrzeżu Sorrento miejscowości Gragnano. Pierwszy raz zostało przyrządzone w 1983 roku w rodzinie Mascolo.
Jest to podawana na ciepło duża kanapka, przyrządzona z przerośniętego, czyli długo leżakującego ciasta na pizzę. Klasycznym farszem był boczek i mozzarella, obecnie popularne są panuozzo z dodatkiem warzyw, salami czy też sera. Pieczywo wypiekane jest w piecu do pizzy, a następnie, bezpośrednio przed podaniem, wraz ze składnikami, ponownie umieszcza się je w piecu. Dzięki temu skłądniki sa ciepłe i łączą się delikatnie z chlebem.
Panuozzo można dostać głównie na ulicach Neapolu i generalnie w całej Kampanii, gdzie dzięki powszechności wypieku pizzy stało się popularnym lokalnym street food’em.
Panuozzo w N’Pizzy
Panuozzo w N’Pizzy przygotowywane jest z długo dojrzewającego, przerośniętego ciasta na pizzę, a następnie wypiekane w elektrycznym piecu Neapolis 510oC. Różni sie ono od klasycznego street food’u z Neapolu tym, że przed podaniem zapiekamy samo pieczywo, bez dodatków. Dopiero potem, do ciepłego panuozzo, dodajemy pozostałe składniki lub podajemy pieczywo solo, jako dodatek do innych przystawek.
Nasz tatar wołowy wraz z serem BerghemBlu®, cebulką z Tropei, sosem worcester, musztarda, oliwa i rukolą, podajemy w ciepłej kanapce z ciasta do pizzy.
Z kolei nasza bruschetta po prawdzie nie jest grzanką, a właśnie panouzzo. Jest to ciepła bułeczka z ciasta na pizzę, z dodatkiem wyjątkowej mozzarelli di bufala Campana pochodzącej z Masseria Lupata, pomidorków Datterini, bazylii i czosnku, polana octem balsamicznym z Modeny.
Ciepłe pieczywo z ciasta do pizzy podajemy równiez jako dodatek do mozzarella baru i do talerza włoskich wędlin.