Nie wszystkie Prosecco są takie same, choć wszystkie pochodzą z północno-wschodnich Włoch. Jednak tylko część tego regionu dostarcza najszlachetniejszych i najbardziej eleganckich win z apelacją Prosecco DOCG.
Miejscem narodzin Prosecco jest obszar Conegliano Valdobbiadene, w gminie Treviso, gdzie wino było wytwarzane już w starożytności. Strome wzgórza, skaliste gleby i adriatycka chłodna bryza tworzą umiarkowany klimat. Okazał się ona idealny dla uprawy świeżej, kwaskowatej odmiany winogron o nazwie Glera, z których wytwarzane jest boskie Prosecco.
Produkcja odbywa się według metody włoskiej, znanej na świecie jako metoda Charmata. Jednak prawidłowo i zgodnie z historią powinno się używać nazwy metoda Charmata-Martinottiego. Zasadniczym wyróżnikiem metody jest fermentacja w hermetycznie zamkniętych stalowych kadziach, pozwalająca zachować aromat i smak wina.
Wina z oznaczeniem Prosecco DOCG klasyfikuje się pod względem ich musowania jako spumante (musujące), frizzante (lekko musujące) i tranquillo (niegazowane). Poza tym, biorąc pod uwagę ilość cukru, Prosecco oznacza się jako Brut, Extra Dry i Dry, w kolejności od najbardziej wytrawnych do najsłodszych.
Niektóre Prosecco mają w nazwie określenie Rive, co wskazuje to na niewielkie wioski, które produkują najdoskonalsze prosecco z winogron pochodzących tylko z jednego wzgórza. Pozwala to na uzyskanie maksymalnie dojrzałych, słodkich winogron i najwyższej jakości wina. Wśród wszystkich rive największym uznaniem cieszy się Cartizze, zwane Grand Cru regionu. Dzięki stromemu położeniu i całkowicie południowej ekspozycji zbocza uprawia się tam idealnie dojrzałe i słodkie winogrona. Wyprodukowane z nich Prosecco wielu koneserów uważa za najbardziej eleganckie i najcenniejsze.
—
Tekst jest tłumaczeniem artykułu Everything you need to know about Prosecco DOCG. Obrazuje go infografika.