Pochodzenie Prosecco Superiore DOCG
Kluczowe fakty o Prosecco:
- Pierwsza pisemna wzmianka o Prosecco pochodzi z 1754 roku.
- Prosecco jest najpopularniejszym winem musującym z Włoch.
- Tylko 25% produkcji Prosecco posiada apelację DOCG.
- Włoski wynalazca Federico Martinotti był pierwszym winiarzem, który produkował musujące wino w wielkiej kadzi. Dotychczas wina musujące produkowano metodą tradycyjną, w której wino fermentowało w butelkach*. Powstałą pod koniec XIX wieku metodę Martinotti’ego stosuję się w produkcji Prosecco do dziś.
- Najstarszą włoską Szkoła Wina założono w 1876 roku w Conegliano.
- Conegliano Valdobbiadene, historyczny rejon produkcji Prosecco, kandyduje do wpisu na listę Światowego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO, ze względu na swoje znaczenie historyczne i kulturalne.
- Zaledwie 40 km od Wenecji biegnie Szlak Prosecco (wł. Strada del Prosecco), będący idealną trasą wycieczkową.
* Na świecie metodę Martinotti’ego nazywa się często metodą Charmata. Eugéne Charmat, francuski inżynier, w 1907 dostosował projekt kadzi autorstwa Martinotti’ego do przemysłowej produkcji wina musującego. Stąd metodę powinno się określać nazwiskami obydwu panów, jako „metodę Charmata-Martinotti’ego”. Często, szczególnie we Włoszech, nazywa się ja po prostu metodą włoską.
Prosecco Superiore DOCG
- Winogrona, z których produkowane jest Prosecco Superiore DOCG są zbierane ręcznie i uprawiane na niewielkich działkach, na niezwykle stromych zboczach.
- Wszystkie wina Prosecco Superiore DOCG produkuje się z min. 85% winogron odmiany Glera.
- 95% Prosecco Superiore DOCG jest musująca. Pozostałe rodzaje Prosecco to wino Frizzante, czyli lekko musujące oraz Tranquillo, czyli wino niemusujące.
- Oznaczenie apelacji DOCG znajduje się etykiecie i/lub na banderoli.
- Millesimato oznacza, że 85% winogron, z których wyprodukowano Prosecco pochodzi z winobrania w roku wskazanym na etykiecie.
- Rive oznacza, że wszystkie winogrona, z których wyprodukowano Prosecco pochodzą z jednej z 43 określonych wiosek zwanych rive. Te wina mają swój odrębny, wyraźny charakter i zawsze są określane datą winobrania.
- Prosecco DOCG wytwarza w całych Włoszech jedynie 178 producentów.
- 3243 rolników zajmuje się uprawą winogron przeznaczonych do produkcji Prosecco DOCG.
- Prosecco Superiore DOCG oznacza się jako Brut, Extra Dry lub Dry, w zależności od zawartości cukru resztkowego w litrze wina.
- Brut jest najbardziej wytrawne i może zawierać maksymalnie 12 g cukru resztkowego / 1 litr.
- Extra Dry plasuje się pomiędzy winem półwytrawnym a półsłodkim i może zawierać od 12 do 17 g cukru resztkowego / 1 litr.
- Dry jest najsłodsze i może zawierać od 17 do 32 g cukru resztkowego / 1 litr.
Prosecco Superiore di Cartizze
Najbardziej cenionym rejonem wytwarzania Prosecco Superiore DOCG jest Cartizze, Grand Cru regionu. Charakteryzuje się maksymalnie stromymi zboczami, całkowicie południową ekspozycją i najstarszymi glebami, co pozwala uzyskać mocno owocowe wina o dużej trwałości i elegancji.
Winogrona rosnąca na wzgórzach Cartizze dojrzewają jako pierwsze i są zbierane jako ostatnie, co pozwala im osiągnąć idealną dojrzałość.
Większość winnic w rejonie Conegliano Valdobbiadene jest położona na stromych zboczach, co jest korzystne ze względu na lepszy drenaż wody i lepszą ekspozycje na słońce.
Cartizze jest najwyżej położoną sub-strefą rejonu Conegliano Valdobbiadene. 140 właścicieli winnic uprawia tu winogrona na powierzchni zaledwie 107 ha, położonych na wysokości powyżej 450 m.
—
Infografika obrazuje tekst Wszystko o Prosecco DOCG.
Źródło: https://vinepair.com/articles/everything-need-know-prosecco-docg-infographic/