Pochodzenie Prosecco Superiore DOCG

N'Pizza - prosecco DOCG
N’Pizza – prosecco DOCG
Źródło: https://vinepair.com/articles/everything-need-know-prosecco-docg-infographic/

Kluczowe fakty o Prosecco:

  • Pierwsza pisemna wzmianka o Prosecco pochodzi z 1754 roku.
  • Prosecco jest najpopularniejszym winem musującym z Włoch.
  • Tylko 25% produkcji Prosecco posiada apelację DOCG.
  • Włoski wynalazca Federico Martinotti był pierwszym winiarzem, który produkował musujące wino w wielkiej kadzi. Dotychczas wina musujące produkowano metodą tradycyjną, w której wino fermentowało w butelkach*. Powstałą pod koniec XIX wieku metodę Martinotti’ego stosuję się w produkcji Prosecco do dziś.
  • Najstarszą włoską Szkoła Wina założono w 1876 roku w Conegliano.
  • Conegliano Valdobbiadene, historyczny rejon produkcji Prosecco, kandyduje do wpisu na listę Światowego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO, ze względu na swoje znaczenie historyczne i kulturalne.
  • Zaledwie 40 km od Wenecji biegnie Szlak Prosecco (wł. Strada del Prosecco), będący idealną trasą wycieczkową.

* Na świecie metodę Martinotti’ego nazywa się często metodą Charmata. Eugéne Charmat, francuski inżynier, w 1907 dostosował projekt kadzi autorstwa Martinotti’ego do przemysłowej produkcji wina musującego. Stąd metodę powinno się określać nazwiskami obydwu panów, jako „metodę Charmata-Martinotti’ego”. Często, szczególnie we Włoszech, nazywa się ja po prostu metodą włoską.

Prosecco Superiore DOCG

N'Pizza - prosecco DOCG
N’Pizza – prosecco DOCG
Źródło: https://vinepair.com/articles/everything-need-know-prosecco-docg-infographic/
  • Winogrona, z których produkowane jest Prosecco Superiore DOCG są zbierane ręcznie i uprawiane na niewielkich działkach, na niezwykle stromych zboczach.
  • Wszystkie wina Prosecco Superiore DOCG produkuje się z min. 85% winogron odmiany Glera.
  • 95% Prosecco Superiore DOCG jest musująca. Pozostałe rodzaje Prosecco to wino Frizzante, czyli lekko musujące oraz Tranquillo, czyli wino niemusujące.
  • Oznaczenie apelacji DOCG znajduje się etykiecie i/lub na banderoli.
  • Millesimato oznacza, że 85% winogron, z których wyprodukowano Prosecco pochodzi z winobrania w roku wskazanym na etykiecie.
  • Rive oznacza, że wszystkie winogrona, z których wyprodukowano Prosecco pochodzą z jednej z 43 określonych wiosek zwanych rive. Te wina mają swój odrębny, wyraźny charakter i zawsze są określane datą winobrania.
  • Prosecco DOCG wytwarza w całych Włoszech jedynie 178 producentów.
  • 3243 rolników zajmuje się uprawą winogron przeznaczonych do produkcji Prosecco DOCG.
  • Prosecco Superiore DOCG oznacza się jako Brut, Extra Dry lub Dry, w zależności od zawartości cukru resztkowego w litrze wina.
  • Brut jest najbardziej wytrawne i może zawierać maksymalnie  12 g cukru resztkowego / 1 litr.
  • Extra Dry plasuje się pomiędzy winem półwytrawnym a półsłodkim i może zawierać od 12 do 17 g cukru resztkowego / 1 litr.
  • Dry jest najsłodsze i może zawierać od 17 do 32 g cukru resztkowego / 1 litr.

Prosecco Superiore di Cartizze

N'Pizza - prosecco DOCG
N’Pizza – prosecco DOCG
Źródło: https://vinepair.com/articles/everything-need-know-prosecco-docg-infographic/

Najbardziej cenionym rejonem wytwarzania Prosecco Superiore DOCG jest Cartizze, Grand Cru regionu. Charakteryzuje się maksymalnie stromymi zboczami, całkowicie południową ekspozycją i najstarszymi glebami, co pozwala uzyskać mocno owocowe wina o dużej trwałości i elegancji.

Winogrona rosnąca na wzgórzach Cartizze dojrzewają jako pierwsze i są zbierane jako ostatnie, co pozwala im osiągnąć idealną dojrzałość.

Większość winnic w rejonie Conegliano Valdobbiadene jest położona na stromych zboczach, co jest korzystne ze względu na lepszy drenaż wody i lepszą ekspozycje na słońce.

Cartizze jest najwyżej położoną sub-strefą rejonu Conegliano Valdobbiadene. 140 właścicieli winnic uprawia tu winogrona na powierzchni zaledwie 107 ha, położonych na wysokości powyżej 450 m.


Infografika obrazuje tekst Wszystko o Prosecco DOCG

Źródło: https://vinepair.com/articles/everything-need-know-prosecco-docg-infographic/