Masseria Lupata to farma mleczarska o wieloletniej tradycji położona w regionie Kampania, w malowniczej miejscowości Paestum, słynącej z licznych hodowli czarnych bawolic i będącej ojczyzną najlepszej mozzarelli di bufala. Pomysłodawcą i założycielem Lupaty był Vincenzo Barlotti. Farma znajduję się nieopodal antycznych murów miasta zawdzięczając swoją nazwę źródełku płynącemu w pobliżu budynku. Odwiedzający ją turyści oraz pasjonaci włoskich produktów mogą osobiście zobaczyć jak przebiega codzienna produkcja jednego z najlepszych włoskich serów. Produkcja mozzarelli w Masseria Lupata odbywa się według rzemieślniczych reguł. Ser wytwarza się tylko ze świeżego mleka bawolic, wypasanych na przyległych do farmy pastwiskach. Pożywieniem zwierząt jest głównie soczysta zielona trawa tego regionu.

Farma koncentruje się na sprzedaży lokalnej. Prowadzi również restaurację w której każdego dnia można spróbować świeżej mozzarelli oraz innych produktów tego regionu. Masseria Lupata produkuje mozzarellę od prawie stu lat i świadomie nie jest częścią konsorcjum DOP. Właściciele wyjaśniają tę decyzję faktem, że certyfikacja dopuszcza m.in. używanie enzymów mlekowych (fermenti lattici), które zapewniają mozzarelli przydatność do spożycia nawet przez 30 dni. Według przedstawicieli farmy jest to zdecydowanie za długo – produkt przestaje być rzemieślniczy, a staje się industrialny.

Mozzarella di bufala produkowana w rzemieślniczy sposób w Lupacie zachowuje swoje właściwości i trwałość jedynie przez 10 dni. Dzięki temu jest niezwykle aromatyczna, ma unikatowy delikatny smak i kremową konsystencję. Dlatego serwujemy ją wyłącznie w temperaturze pokojowej, w przystawkach takich jak mozzarella bar czy bruschetta.