Wszystkie wędliny, których używamy na naszej pizzy pochodzą z Włoch, z naszego własnego importu, bezpośrednio od producentów. Obecnie współpracujemy z dwoma dostawcami. Jest to Wytwórnia Wędlin Villani Salumi z regionu Emilia-Romagna oraz Macelleria Madeo z Kalabrii.

Madeo dostarcza nam pikantne wędliny kalabryjskie – ‘Nduję i salami Spianata Calabrese. Z kolei Villani Salumi to nasz główny dostawca wędlin. Stamtąd pochodzą wszystkie pozostałe produkty wędliniarskie, m.in. prosciutto cotto, mortedella, pozostałe salami, speck.

N'Pizza - wędliny Villani Salumi

Wytwórnia Wędlin Villani to rzemieślnicza, rodzinna firma, założona w 1886 roku. Od pięciu pokoleń zajmuje się wytwarzaniem wysokogatunkowych wędlin w tradycyjny sposób. Produkcją zajmują się doświadczeni rzemieślnicy, z których każdy specjalizuje się tylko w jednym typie wyrobów.

Misją firmy jest uszlachetnienie produkcji wędlin, idące w parze z nieustannym rozwojem i inwestowaniem w nowe rozwiązania, z zachowaniem tradycyjnych receptur. Te założenia znajdują odzwierciedlenie przede wszystkim w składzie produktów wytwórni. Wędliny Villani zawierają wyłącznie świeże i naturalne przyprawy i aromaty, nie znajdziemy w nich glutenu ani pochodnych mleka.

Z inicjatywy firmy Villani powstało pierwsze Muzeum Wędlin we Włoszech, wybudowane bezpośrednio obok historycznej siedziby zakładu w miejscowości Castelnuovo Rangone. Muzeum jest przede wszystkim hołdem dla włoskiej sztuki wędliniarskiej, docenianej na całym świecie.

Wędliny Villani w N’Pizzy

Culatta diamante

Culatta diamante, inaczej culatello con cotenna, to serce całego prosciutto. Wytwarzana jest z najlepszej części szynki. Szynka ta jest sezonowana długo oraz stopniowo, wraz ze skórą. To sprawia, że posiada delikatny, słodki i wyrafinowany smak.

Mortadella

Mortadella to produkt mocno związany z tradycją kulinarną regionu Emilia-Romagna. Ma cylindryczną lub owalną formę. Włoska mortadella to produkt gourmet, o bardzo długiej tradycji sięgającej starożytnego Rzymu. Produkowana jest z mięsa wieprzowego z dodatkami podgardla (białe ‘kwadraciki’ na powierzchni). Mortadella Villani to produkt rzemieślniczy, bezglutenowy, nie zawierający pochodnych mleka. Doprawiany jest jedynie naturalnymi aromatami i przyprawami. W N’Pizza używamy mortadelli z pistacjami.

Salami Napoli

Jest to rodzaj wędliny typowej dla południowych Włoch, produkowanej w regionie Kampanii. Jest to wyselekcjonowane, suszone mięso wieprzowe o delikatnym aromacie. Salami posiada kształt cylindra związanego sznurkiem, jego zewnętrzna powierzchnia jest biało-szara, wewnątrz ma czerwony, rubinowy kolor. Salami Napoli z firmy Villani wytwarza się z dodatkiem białego wina oraz ziaren pieprzu.

Ventricina

Ventricina to typowe salami z regionu Abruzzo i Molise. Dodatek peperoncino sprawia, że ma wyraźnie wyczuwalną pikantną nutą. Do wytwarzania ventriciny używa się najlepszych chudych części mięsa wieprzowego oraz dodatków, jak słodka papryka, peperoncino czy nasiona kopru włoskiego.

Finocchiona

Finocchiona to wyśmienite salami produkowane w Toskanii. Składa się w równych częściach z chudego mięsa z łopatki świni i tłustego z boczku. Finocchiona przyprawiana jest prostymi składnikami, tj. solą, pieprzem, czosnkiem. Pośród innych salami wyróżnia ją dodatek ziaren kopru włoskiego (wł. finocchioto koper), które nadają jej niepowtarzalny i wyjątkowy smak.

Speck

Szynka wędzona, speck, to regionalny produkt z Południowego Tyrolu, wpisany na unijną listę produktów o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym (oznaczenie IGP). Wytwarza się go z udźca wieprzowego przy użyciu przypraw takich jak sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, jagody, jałowiec i gałka muszkatołowa. Wędzenie w bardzo niskiej temperaturze, w piecach opalanych drewnem bukowym i klonowym, trwa ok. 10 dni. Następnie przez ok. 5 miesięcy speck dojrzewa w chłodnych pomieszczeniach.

Salami Montanaro

Jest to typ salami produkowanego z wyjątkowo chudych i smacznych części mięsa, z dodatkiem białego wytrwanego wina, czosnku oraz czarnego pieprzu.