Mozzarella di bufala w N’Pizzy pochodzi od dwóch różnych producentów – Caseificio Marrandino i Masseria Lupata. Wyprodukowana we wtorek po południu, przyjeżdża do nas zaledwie trzy dni później, w każdy piątek.

W N’Pizzy używamy wyłącznie mozzarelli di bufala. Podczas pieczenia wydziela ona dużą ilość serwatki, dlatego nasza pizza jest mokra. W zamian, ma niezwykle bogaty smak i aromat. Nie sposób go uzyskać stosując na pizzy mozzarellę z mleka krowiego, fior do latte.

Mozzarella di bufala Campana DOP Marrandino

Mozzarellę di bufala pochodzącą z Marandino stosujemy przede wszystkim na naszej pizzy. Z kolei mozzarella di bufala produkowana w rzemieślniczy sposób w Lupacie, pozbawiona jest enzymów wydłużających termin przydatności, więc zachowuje swoje właściwości i trwałość jedynie przez 10 dni. Dzięki temu jest niezwykle aromatyczna, ma unikatowy delikatny smak i kremową konsystencję. Z tego względu serwujemy ją wyłącznie w temperaturze pokojowej, w przystawkach takich jak mozzarella bar czy bruschetta. Wtedy najlepiej można docenić jej walory smakowe.