Caseificio Marrandino postawiło swoje pierwsze kroki w produkcji mozzarelli w 1942 roku, zaczynając od wytwarzania niewielkich ilości mleka i lokalnej dystrybucji. Mozzarellę owijano w liście trzcinowe i przewożono na okoliczne targi na drewnianych wozach. Jej dostępność ograniczała się głównie do żyznych ziem Kampanii.
Zmiana w zasięgu produkcji nastąpiła dopiero wraz z dynamicznym rozwojem Włoch po zakończeniu wojny. Obecnie na pastwiskach należących do farmy Marrandino wypasanych jest 2500 bawolic. Ich hodowla przebiega w naturalny sposób z poszanowaniem terenów na których się odbywa oraz bez użycia GMO.
Każdego poranka świeżo wydojone mleko poddaje się szczegółowym badaniom, aby ustalić ilość zawartego w nim tłuszczu, białka oraz laktozy. Dopiero po przeprowadzeniu badań i po uzyskaniu pozytywnych wyników można zacząć przetwarzać mleko. W efekcie powstaje jeden z najbardziej rozpoznawalnych serów na świecie, czyli mozzarella di bufala Campana DOP.
Mozzarella di bufala Campana DOP pochodząca z Caseificio Marandino używana jest przede wszystkim na naszej pizzy.
