Na naszej pizzy używamy gamy serów pochodzących od włoskiego producenta Arrigoni Battista. Firma powstała na początku XX w. we włoskim regionie Lombardia. Obecnie z sukcesami prowadzi ją już czwarte pokolenie rodziny Arrigoni. Prestiż firmie przyniosły przyznane jej serom nagrody w konkursie World Cheese Award, zwane serowymi Oskarami. W 2014 roku, w Londynie, Gorgonzola Arrigoni zdobyła złoty medal. Z kolei w 2018 w Norwegii ser pleśniowy BerghemBlu otrzymał najważniejszą nagrodę w konkursie, Super Gold Medal.
Flagowymi produktami Arrigoni jest ser Gorgonzola, Taleggio oraz Quartirolo – wszystkie posiadają oznaczenie DOP i stanowią 85% całej produkcji zakładu. Mleko pozyskiwane do wytwarzania serów pochodzi w 99% od małych hodowców krów z okolicznych terenów. Rodzina Arrigoni współpracuje z nimi od długich lat.
Międzynarodowe sukcesy serów Arrigoni Battista*
Zakład mleczarski Arrigoni Battista, z siedzibą w Pagazzano, triumfował podczas tegorocznego prestiżowego konkursu International Cheese Awards odbywającego się w Nantwich (UK). Zdobył 5 medali (dwa złote, dwa srebrne i jeden brązowy) oraz nagrodę w kategorii Najlepszy włoski miękki ser.
Przyznane nagrody:
- wygrana w kategorii najlepszy włoski miękki ser dla słodkiej Gorgonzoli DOP (używamy jej w N’Pizzy i w NOLIO)
- w kategorii ser miękki Arrigoni Battista zajął całe podium, zdobywając złoty medal za słodką Gorgonzolę DOP, medal srebrny za Taleggio DOP (obydwu serów używamy w N’Pizzy i w NOLIO) oraz brązowy medal dla pikantnej Gorgonzoli DOP
- w kategorii sery pleśniowe twarde i półtwarde srebrny medal został przyznany pikantnemu serowi Gorgonzola DOP, wyprzedzając inne włoskie sery
- w kategorii sery pleśniowe brązowy medal przyznany został serowi pleśniowemu Lucifero
Zdobyte nagrody umocniły pozycję Arrigoni Battista jako czołowego producenta włoskich serów, docenianych na szeroka skalę poza granicami Włoch.
* Tekst jest tłumaczeniem artykułu: https://www.bergamo.info/il-caseificio-arrigoni-battista-in-gran-bretagna-vince-5-medaglie-e-il-trofeo-di-miglior-formaggio-italiano/
Formaggi Arrigoni Battista w N’Pizza
BerghemBlu to ser pleśniowy z krowiego mleka, wytwarzany według tradycyjnych receptur przez zakład mleczarski Arrigoni Battista. Produkt otrzymał najważniejszą nagrodę, Super Gold Medal, podczas ostatniego konkursu World Cheese Awards w Norwegii w 2018 r. BerghemBlu stworzony został z myślą o 105. urodzinach firmy. Ser ma przypomnieć o tradycyjnych, obecnie nieco zapomnianych smakach i aromatach typowych dla pierwszych produkowanych serów pleśniowych. Idealnie komponuje się on z czerwonymi winami takimi jak Barolo, Barbaresco czy Amarone della Valpolicella, ale swój charakter oddaje również w połączeniu z winami białymi, np. Gewurztraminer.
Taleggio DOP to półtwardy ser podpuszczkowy o antycznym rodowodzie, wytworzony po raz pierwszy w dolinie o tej samej nazwie, położonej na płaskowyżu Bergamasco. Ser taleggio należy do rodziny serów maziowych, poddawanych cotygodniowemu szczotkowaniu wodą oraz solą. Wytwarza się go zarówno z mleka niepasteryzowanego jak i pasteryzowanego. Mimo intensywnego aromatu jest relatywnie łagodny, owocowy w smaku. W odróżnieniu od innych serów ma kształt prostokątnego bloku. Dojrzewa od 6 do 10 tygodni, w tym czasie kolor skórki staje się pomarańczowo-różowy z tendencją do porastania pleśnią. Ser jest chroniony oznaczeniem DOP (wł. Denominazione Origine Protetta, odpowiednik unijnego PDO, Protected Designation of Origin), przyznawanym produktom wysokiej jakości, ściśle związanym z miejscem ich pochodzenia i wytwarzania.
Gorgonzola to ser pleśniowy z przerostem niebieskiej pleśni. Miękki, o surowym miąższu, wytwarzany z pełnego mleka krowiego wysokiej jakości. Nazwa pochodzi od małej włoskiej miejscowości w regionie Lombardia, gdzie podobno wyprodukowano gorgonzolę po raz pierwszy, z pozostawionego przez przypadek mleka. W wersji słodkiej gorgonzola jest delikatna, o jednolicie rozłożonej pleśni głównie w kolorze niebiesko-zielonkawym.
Z Arrigoni sprowadzamy także ser mascarpone, którego używamy w tradycyjnym włoskim deserze, tiramisù.